Kindvriendelijk Meeuwen-Gruitrode

#kindvriendelijkmeeuwengruitrode

Meeuwen-Gruitrode is sinds 2014 officieel een kindvriendelijke gemeente! Met deze prestigieuze erkenning op zak engageert het gemeentebestuur zich om blijvend werk te maken van een gemeente waar kinderen en jongeren het goed hebben en zich ten volle kunnen ontwikkelen.

Wat houdt dit in?


Het idee achter het label is: een gemeente waar kinderen het goed hebben, daar is het voor iedereen aangenaam leven. Zo verplaatsen kinderen en jongeren zich in de gemeente veelal te voet of met de fiets. Een mobiliteitsbeleid dat op hen is afgestemd, zorgt voor veiligere wegen voor iedereen. Net als strengere kwaliteitsnormen voor propere lucht of voldoende opvangmogelijkheden uiteindelijk alle inwoners ten goede komen.

Kinderen en jongeren tellen mee


Je leest het al: kindvriendelijkheid gaat niet alleen over activiteiten organiseren, maar binnen alle domeinen aandacht hebben voor de noden en behoeften van kinderen. Van ruimtelijke ordening tot milieu. Van welzijn tot mobiliteit. Belangrijk is dat er naar hen geluisterd wordt, want alleen zij zijn expert en ervaringsdeskundige als het over hun leefwereld gaat. Participatie is een belangrijke opdracht van een kindvriendelijke gemeente.

Hoe in Meeuwen-Gruitrode?


In Meeuwen-Gruitrode werkt een heel team dat bestaat uit ambtenaren van alle diensten aan een kindvriendelijke gemeente. Zij sleutelen aan een gemeentebrede strategie en nemen initiatieven om van onze gemeente een plek te maken waar het voor iedereen goed is om te leven. Een uitgebreid en divers vrijetijdsaanbod, een degelijke ondersteuning van het jeugdwerk en een voorbeeldkampeerbeleid voor de duizenden jongeren die jaarlijks in Meeuwen-Gruitrode op kamp komen zijn maar enkele voorbeelden van concrete realisaties.

Contact Informatie