Hartveilige gemeente

Meeuwen-Gruitrode is hartveilig

Meeuwen-Gruitrode is een hartveilige gemeente geworden dankzij de opbrengst van het OLS 2012. Er werden vijf automatische externe defibrillatoren (AED’s) aangekocht.

Op onderstaande locaties kan je een AED-toestel terugvinden in onze gemeente:

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.
Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Hoe werkt een AED?

Een AED is heel eenvoudig te bedienen. De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. 


Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.

Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.

Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.

Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.

Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.

Je kan hieronder ook het filmpje bekijken over het gebruik van een AED.

Waar kan ik een AED-opleiding volgen?

Het Rode Kruis van Meeuwen-Gruitrode geeft AED-opleidingen. Zo krijgen mogelijke omstaanders de vaardigheden én het vertrouwen om in te grijpen bij een hartstilstand.

In de AED-opleiding leren cursisten:
‐ Hoe ze een plotse hartstilstand snel kunnen herkennen.
‐ Hoe ze anderen moeten waarschuwen.
‐ Hoe ze hartmassages en beademingen kunnen toedienen in afwachting van de AED.
‐ Hoe ze de AED kunnen herkennen.
‐ Hoe ze de AED moeten gebruiken bij de reanimatie.
‐ Hoe ze een gereanimeerd slachtoffer moeten bijstaan tot het hulpteam arriveert.

Heb je als individu of als vereniging interesse om een AED-opleiding te volgen? Neem dan contact met René Dirkx van het Rode Kruis, via GSM 0478 48 71 68 of rene_dirkx@msn.com

Demonstratiefilmpje: reanimatie en defibrillatie van een volwassene 

Contact Informatie