Gruitrode

Gruitrode is een van de vijf deelgemeenten van Meeuwen-Gruitrode.

De oppervlakte van Gruitrode bedraagt 4094 ha.

Naast het dorp bevat Gruitrode de gehuchten: Boshoven, Neerhoven, Ophoven, Muisven en tot 1970 Opsolt (nu Opitter-Bree).

De oudste bewoning is uit de bronstijd. Ook zijn er sporen uit de La-Tène-periode, de ijzertijd en de Romeinse tijd. De oudste datering is in 1078 als Roda.

Gruitrode behoorde in de Middeleeuwen tot het domein van de Graven van Loon. Later werd Gruitrode leenplichtig aan de aartsbisschop van Keulen. Deze gaf het in leen aan de graaf van Chiny die een kasteel in Gruitrode had. In 1366 kwam Loon bij het Prinsbisdom Luik. In 1417 kocht Yvan von Cortenbach, landcommandeur van de Duitse Orde te Aldenbiesen, het kasteel en bouwde er een commanderij. Vanaf 1432 was Gruitrode niet meer afhankelijk van de aartsbisschop van Keulen. Dit bleef zo tot de Franse revolutie toen de commanderij aangeslagen en verkocht werd.

Commanderij

Bij een eerste fusie in 1971 vormden Gruitrode en Neerglabbeek de gemeente Gruitrode. In 1977 kwamen Meeuwen (Meeuwen, Wijshagen en Ellikom) en Gruitrode samen tot Meeuwen-Gruitrode.

Bezienswaardigheden zijn de Willibrorduskapel op het Muisven, de Sint-Gertrudiskerk, de Royermolen en de commanderij.

Kerk Gruitrode

Gruitrode beschikt in de Duinengordel over zeer mooie wandelgebieden met meerdere zandduinen waarvan de Oudsberg de hoogste landduin van Vlaanderen is.

Oudsberg

De blauwe bessenplantage van de familie Schrijnwerkers werd in 1990 opgericht in Gruitrode. Het bedrijf richt zich volledig op de teelt van blauwe bessen. In 1992 werden de eerste blauwe bessen geplukt. De pluk gebeurt voor 95% met de hand. De onderneming is de laatste jaren sterk gegroeid.  Het product blauwe bes zit in de lift. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat vooral de vele anthocyanen (kleurstoffen) in de diep donkerblauwe kleur, de blauwe bes zo bijzonder maken. Ze bevatten in ruime mate vitamine A, B en de mineralen ijzer en magnesium. Blauwe bessen hebben bovendien het hoogste gehalte aan antioxidanten van alle vruchten en groenten. Daaruit kan je besluiten dat ze uitstekende gezondheidsondersteunende aspecten bezitten.

Blauwe bessen

Bekende Gruitrodenaar was Phil Bosmans (1922-2012) van de Bond zonder Naam.

In de ruitersport staat de familie Philippaerts mee aan de wereldtop.

Op het einde van augustus vinden aan de commanderij de Royse feesten plaats.

Royse Feesten

Contact Informatie