Ellikom is een van de vijf deelgemeenten van Meeuwen-Gruitrode.

De oppervlakte bedraagt 573 ha.

Reeds in het Midden-paleolithicum was Ellikom bewoond. Ook uit de Romeinse tijd zijn archeologische sporen gevonden. De oudste schriftelijke vermelding dateert uit 1314 als Elleken.

In de 12de eeuw al behoorde Ellikom tot het rechtsgebied van de Loonse schepenbank van Meeuwen. Dat had als gevolg dat het Laathof, dat ook bezit van de Abdij van Aldeneik was, niet veel macht in Ellikom had.

De parochie is toegewijd aan de heiligen Relindis en Harlindis. De abdij van Aldeneik bezat het begevingsrecht en de tienden van de parochie Ellikom. Later gingen deze over naar het kapittel van Maaseik.

Kerk Ellikom

In die tijd was Ellikom dunbevolkt en arm waardoor veel inwoners naar Bree trokken. Bij oorlogsdreiging zochten zij toevlucht in de schans van Meeuwen.

Tot 1948 was er een tramhalte op de lijn van Leopoldsburg over Bree naar Maaseik.

Op de A-beek waren eertijds drie watermolens: de Slagmolen (nu in Bokrijk te bezichtigen), de gerestaureerde Hoogmolen (nu restaurant en B&B) en de Neermolen.

Neermolen

Hoogmolen

Bij een eerste fusie in 1971 vormden Ellikom, Meeuwen en Wijshagen de gemeente Meeuwen. In 1977 kwamen Meeuwen en Gruitrode (Gruitrode en Neerglabbeek) samen tot Meeuwen-Gruitrode.

Omdat Meeuwen-Gruitrode als eerste inschreef op het fietsroutenetwerk (1995) ligt het fietsknooppunt 1 in Ellikom.

Fietsknooppunt 1

De schutterij Sint-Harlindis en Relindis won tweemaal het Oud Limburgs Schuttersfeest, in 2001 en 2011.

Contact Informatie