Zelf aan de slag: thuiscomposteren

Compostmeesters

Thuiscomposteren is een ideale manier om je eigen GFT-afval te verwerken en op die manier geld te besparen en mee te helpen tot het verkleinen van de afvalberg. Thuiscomposteren is niet moeilijk maar het proces verloopt niet altijd even vanzelfsprekend. Het kan dus zijn dat het je niet altijd lukt, misschien doe je iets verkeerd of moet het net even anders.

Je kan met al je vragen en problemen over composteren terecht bij onze ‘compostmeesters’, dit is een groep enthousiaste vrijwilligers die de gemeente bijstaat bij het stimuleren van het thuiscomposteren en het afvalarm tuinieren. Zij kregen hiervoor een opleiding, georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met Limburg.net en VLACO en zij worden regelmatig bijgeschoold.

Waar vind je hen?
Op de gemeentelijke compostmeesterdemoplaats op de Kapelanijstraat in Meeuwen aan de speelplaats van de Middenschool.

compostpunt

 

compostmeesters

Je kan de compostmeesters ook telefonisch of per mail contacteren: 

compostmeesters

Compostvat en compostbak

Met een compostvat of -bak in je tuin zorg je ervoor dat waardevolle stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt worden. Dit is in eerste plaats een goede zaak voor de planten en bomen in je tuin, want met compost krijgen zij de ideale voedingsbodem om te groeien. Maar ook je eigen portemonnee doe je een plezier: al wat je niet composteert, moet je niet meegeven met de GFT-container, en niet betalen dus. Bovendien moet je geen aparte meststoffen meer kopen. 

Voor het thuiscomposteren kan je bij de milieudienst een compostbak of een compostvat kopen.

Een compostvat is een donkergroene "ton" met openingen in de bodem, en een ventilatierooster in het afsluitdeksel voor de verluchting. Een compostvat kost € 15 (incl. beluchtingsstok).

Compostvat

Het voordeel van een compostvat is dat hierin hogere temperaturen ontstaan wanneer je dit vat op een zonnig plekje plaatst, met een snellere compostering tot gevolg. Bovendien is het afval onbereikbaar voor ongedierte.

Een compostbak bestaat uit voor 100% gerecycleerde kunststof planken en heeft een inhoud van 1.080 liter. De prijs voor een compostbak bedraagt € 35. Het voordeel van een compostbak is dat hierin groter tuinafval (takhout, ..) kan geworpen worden doordat het volume groter is dan een compostvat.

Compostbak

Download hier het bouwplan voor de compostbak

Hoe verkrijgen?

Je kan een vat (€ 15) of bak (€ 35) aankopen op het recyclagepark en onmiddellijk meenemen. Betaling is ter plaatse mogelijk via bancontact.

Contact Informatie